Luxus Panoráma

Magasan a legjobb!

Okos otthon, okos befektetés

2021. október 03. 19:12 - Infinity Budapest

Ma már természetes, hogy a technika legújabb vívmányai alapvető részei a mindennapjainknak. Sokan el sem tudjuk már képzelni az életünket nélkülük. Pár másodperc alatt információhoz juthatunk, a szerkezetek figyelik a testünk működését, jegyzetet, mozit, könyvtárat vihetünk magunkkal egy pár dekás „kütyüben”. Okostelefon, okosóra, okoskarkötő, okos mosógép, okos tévé és egyéb okos háztartási cikkek töltik be a lakásunkat. De létezik olyan, hogy okos lakás?

Létezik bizony, és nem csak a világnak azon a részén, ahol ezek az újítások születnek, de itthon is lehet okos az otthonunk.

Az okos lakás (vagy smart home) olyan élettér, ahol a berendezéseket egy rendszer működteti és szabályozza, akár távolról is. Ide tartozik a fűtés, a villany vagy a biztonsági berendezések. Fontos érv az okos otthonok mellett, hogy ez a megoldás környezetbarát, jóval kisebb mértékben terheljük vele a környezetünket, nem is vagy alig bocsátunk ki káros anyagokat, kisebb lesz az ökológiai lábnyomunk – egyszerűen kifejezve: védjük a bolygót. Amiből ugye nincs másik.

 okos-otthon-smart-home.jpg

Mindig egyszerűbb és olcsóbb eleve így építkezni, mint egy régi házat okossá újítani, ezért azt javasoljuk azoknak, akik ilyen otthonban gondolkoznak, hogy új építésű okos lakást vásároljanak. Igen, jól olvasták, nem írtuk el, már nem csak okos és fenntartható fejlődésű házak vannak a piacon, de elérhetők ilyen technológiával épült lakások is. (Nem beszélve arról, hogy ha a házunkat fel is tudjuk újítani úgy, hogy megfeleljen a környezetkímélő szempontoknak, a társasházi lakásunk esetében ez tulajdonképpen lehetetlen, hiszen egy több lakó által közösen használt rendszerhez kell hozzányúlnunk, amit nem biztos, hogy mindenki támogat, az anyagi vonzatairól már nem is beszélve.) Aki tehát okos lakást szeretne, az könnyen talál ilyet például Budapest IX. kerületében, ahol a környezetvédelem mellett megkapjuk a széles infrastruktúrát (jó közlekedés, áruházak, szórakozó- és vendéglátóhelyek közelsége, a város pezsgése) és a csodálatos panorámát is, amit az itt épült Duna-parti lakások teraszáról élvezhetünk.

panorama_e_02_17b_kozepes_meret.jpg

Épülő okos lakókomplexum a XI. kerületben - Forrás:infinitybudapest.hu 

Térjünk vissza egy kicsit ahhoz, mit is tud egy okos lakás. Egyszerűen szabályozhatjuk a fűtést, a világítást akár úgy is, hogy nem vagyunk otthon. Nem probléma, ha elfelejtettük távozáskor lekapcsolni a villanyt, elzárni a sütőt, s az sem, ha nem emlékszünk, bezártuk-e az ajtót. Egy okostelefon segítségével mindezt ellenőrizhetjük és módosíthatjuk a beállításokat. Fontos kényelmi és energiatakarékossági szempont az is, hogy beállíthatjuk, mikor kapcsoljon be a fűtés, nem kell egész nap fűtenünk a lakást, ha nem tartózkodunk otthon, vagy hazaérve megvárni, míg felmelegszik a lakás. Természetesen az okos lakások „irányítását” otthon is elvégezhetjük a központi vezérlőegység programozásával.

A kisebb energiafogyasztás nem is annyira anyagi szempontból fontos az okos lakások esetében, hiszen ezek az ingatlanok ma még a luxus kategóriájába tartoznak, de lehet valaki környezettudatos akkor is, ha sok pénze van. Ezzel nem csak önmagának tesz jót, de mindannyiunk élőhelyét óvja. Mert nincs másik bolygó.

 

INFINITY BUDAPEST - Magasan a legjobb! Kattinson és tudjon meg  többet panorámás lakásainkról!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://luxuspanorama.blog.hu/api/trackback/id/tr6216703888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása