Luxus Panoráma

Magasan a legjobb!

Panoráma a világ legmagasabb pontján

2018. szeptember 27. 18:21 - Luxus Panoráma

Magasan a legjobb!

everest.jpg

A Mount Everest vagy Csomolungma a legmagasabb hegy a bolygón. A Himalája hegység része, Kína és Nepál határvonala, 8848 méter magas, a tibeti eredetű Csomolungma név jelentése a „Föld istenasszonya”.

 

A magasságát első alkalommal 1856-ban állapították meg. Akkor 8839 métert mértek, de 8840 métert jelentettek. Mivel 8839 méter pontosan 29 000 lábnak felel meg ezért az azt az érzést kelthette volna, hogy csak megbecsülték a magasságát.

 

1950-es években indiai mérések állapították meg a 8848 méteres magasságot. 1998-ban egy amerikai expedíció GPS műszereket helyezett el a legmagasabb ponton, ennek a műszernek a segítségével 8850 métert állapítottak meg.

 

A tektonikai lemezek mozgásának hatására minden évben 3-5 mm-rel nő és 27 mm-rel északkelet felé mozdul a Mount Everest!

 

"Maga a kísérlet, hogy az ember megmássza az Everestet, önmagában is irracionális cselekedet - a vágy diadala az értelem felett. Aki valaha is komolyan fontolóra veszi, szinte törvényszerűen felülemelkedik minden józan okoskodáson."

Jon Krakauer

Videó a világ legmagasabb pontjáról

 

 

"Egy ember egymaga jut fel az Everestre, de a csúcson az országa zászlaját tűzi ki."

Margaret Thatcher

 

Edmund Hillary új-zélandi hegymászó és Tendzin Norgaj 1953. május 29-én indultak a Mount Everest tetejére amivel örökre beírták nevüket a történelemkönyvekbe. A csúcstámadás napokon belül világszenzációvá vált és a hír aznap jutott el Londonba, amikor II. Erzsébetet megkoronázták.

 

A királynő elismerésének jeleként Edmund Hillaryt lovaggá ütötte, mivel Tndzin Norgaj nem alattvaló a Brit Birodalmi Érdemrendet kapta meg.

 

1975-ben az első nő is feljutott a Mount Everestre a japán Tabei Dzsunko személyében. 1978-ban oxigénpalack nélkül Reinhard Messner és Peter Habeler hajtott végre sikeres csúcstámadást a Mount Everesten.

 

Erőss Zsoltnak köszönhetően a magyar zászló 2002 óta lobog a világ legmagasabb pontján.

 

Extrém sport a Mount Everesten

 

A szlovén Davo Karnicar 2000. október 7-én extrém síelést hajtott végre öt óra alatt síelt le a csúcsról az 5300 méter magasságban található alaptáborig, anélkül, hogy a sílécet bármikor is levette volna. Ezt a világon elsőként hajtotta végre.

 

A francia Marco Sifferdi 22 éves korában hajtotta végre az első deszkás lesiklást, 2001. május 23-án az Everest északi oldalán.

 

Az Orosz Valerij Rozov 48 éves korában 7200 méteres magasságból hajtott végre bázisugrást, ez volt a legmagasabb pont ahonnan valaki leugrott, egy teljes percen át mínusz 18 fokban repült siklóruhában, miközben a kétszáz kilométer per órás sebességet is elérte és 5950 méter magasságban ért földet.

 

Ez a csodálatos panoráma látható a világ legmagasabb pontján

 

 

 

 


 

A világ legmagasabb pontján látható panoráma után tekintse meg Budapesten megtalálható luxus panorámával rendelkező lakásainkat, hiszen tudja, hogy... 

 

 

Magasan a legjobb!

 


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://luxuspanorama.blog.hu/api/trackback/id/tr6414267641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása