Luxus Panoráma

Magasan a legjobb!

Kilátás az Empire State Building épületéből a Milliomosok utcáján

2018. augusztus 17. 17:56 - Luxus Panoráma

manhattan-407703_1920.jpg

Az Empire State Building 102 emeletes és 381 méteres magasságával 42 évig az Amerikai Egyesült Államok egyik legmagasabb épülete volt. New York város egyik, az egész világon jól ismert jelképe a jelenleg második legmagasabb épület. A nevét Empire State New York állam becenevéről kapta. Az épület a 34. utca és az Ötödik sugárút kereszteződésénél található.

Az Ötödik sugárút (Fifth Avenue) Manhattan egyik fő ütőere. A sziget középvonalán a Hudson folyóval párhuzamosan haladva nagyjából két egyforma részre osztja Manhattant. A keresztbe haladó utcák számozásának nulla pontja. A Fifth Avenue-től keletre, illetve nyugatra eső részeket külön nevezik meg és a házszámozás is a Fifth Avenue-tól jobbra és balra emelkednek. Az ötödik sugárúton rengeteg híres épület található. Az Empire State Buildingen kívül a New York-i Közkönyvtár, a Rockefeller Center, vagy a Metropolitan Múzeum. A huszadik század elején az utcát a Milliomosok utcájaként emlegették, ma is a világ legdrágább utcája.

A nagy gazdasági világválság idején Jacob Raskob építette, miután előteremtett erre a célra negyvenegy millió dollárt. 1930. január 22-én kezdődtek el az építési munkálatok, amelyen 3400 munkás dolgozott, akik főleg európai bevándorlók és indiánok voltak. Mivel az épületet előbb akarták átadni, mint a 42. utcában épülő Chrysler Buildinget ezért rohamtempóban építették és az épület alig egy év alatt elkészült. 1931. május 1-jén adták át.

 

Az épületnek két kilátóterasza van, az egyik a 86. a másik a 102. emeleten található. Az alsó kilátón negyeddollárossal működő távcsövek találhatóak meg, amelyekkel, amennyiben az időjárás azt lehetővé teszi, akár száz kilométeres távolságba is el lehet látni. A felső kilátón szűkebb hely áll rendelkezésre és üveggel van befedve. A legtöbben alkonyatkor keresik fel a kilátókat.

 

Az előcsarnokban közzéteszik az éppen aktuális láthatóságot. Például, ha az épületet köd veszi körül, akkor az aktuális láthatóság zéró.

 

Az épület számos alkalommal megjelenik a populáris kultúrában. Az 1933-ban készített King Kong című filmben és a 2005-ben elkészített feldolgozásban is, King Kong az Empire State Buildingre mászik fel, aminek a tetején lelövik. Az 1996-ban elkészített Függetlenség napja című filmben is megjelenik az épület. A szerelem hullámhosszán című romantikus film fináléjában is az Empire State Building kilátója szolgál helyszínül.

 

 

 

 

 

 


 

Luxus panoráma Budapesten 

 

 

Magasan a legjobb!

Tekintse meg Budapest luxus panorámáját itt! 

 

 


 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://luxuspanorama.blog.hu/api/trackback/id/tr2714187289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása